Objavljena presuda u predmetu Milan Mićanović i drugi

26.12.2023, 15:34

Sud Bosne i Hercegovine je 26.12.2023. nakon održanog ročišta za razmatranje sporazuma o priznanju krivnje i pretresa za izricanje krivičnopravne sankcije donio i javno objavio prvostepenu presudu u predmetu Milan Mićanović i dr. (S1 2 K 047138 23 K), kojom su optuženi Milan Mićanović, Vladan Kovačević i Bojan Ćalasan oglašeni krivim da su radnjama opisanim u izreci presude počinili krivično djelo organizirani kriminal iz člana 250. stav 2. Krivičnog zakona Bosne i Hercegovine (KZBiH) u vezi s krivičnim djelom neovlašteni promet opojnim drogama iz člana 195. stav 1. KZBiH.

Sud je optuženima za počinjena krivična djela izrekao sljedeće kazne zatvora:

-           optuženom Milanu Mićanoviću – kaznu zatvora u trajanju od jedne (1) godine i četiri (4) mjeseca;

-           optuženom Vladanu Kovačeviću – kaznu zatvora u trajanju od tri (3) godine i šest (6) mjeseci;

-           optuženom Bojanu Ćalasanu – kaznu zatvora u trajanju od jedne (1) godine.

 

Optuženim Milanu Mićanoviću i Vladanu Kovačeviću se u skladu sa članom 56. KZBiH, u izrečenu kaznu zatvora uračunava vrijeme koje su proveli u pritvoru.

Sud je optuženom Bojanu Ćalasanu, kao sporednu kaznu, izrekao novčanu kaznu u iznosu od 15.000,00 KM koju je dužan platiti u roku od jedne godine od dana pravomoćnosti presude.

Istovremeno se optuženima izriču mjere sigurnosti oduzimanja predmeta te se od optuženih oduzima imovinska korist pribavljena izvršenjem krivičnih djela, i to:

  • od optuženog Milana Mićanovića oduzima se imovinska korist pribavljena izvršenjem krivičnog djela, i to novčani iznos od 000,00 KM;
  • od optuženog Vladana Kovačevića oduzima se imovinska korist pribavljena izvršenjem krivičnog djela, i to novčani iznos od 000,00 KM;
  • od optuženog Bojana Ćalasana oduzima se imovinska korist pribavljena izvršenjem krivičnog djela, i to novčani iznos od 000,00 KM.

 

Optuženi Milan Mićanović, Vladan Kovačević i Bojan Ćalasan se terete da su u periodu od početka 2020. godine do 2022. godine, između ostalih, pristupili grupi za organizirani kriminal u smislu člana 1. stav 22. Krivičnog zakona Bosne i Hercegovine koju je organizirao optuženi Dragan Pejović, s ciljem da organizator i pripadnici grupe međusobnim povezivanjem i dogovaranjem s drugim osobama, organiziraju, pripremaju i vrše krivično djelo neovlašteni promet opojnim drogama iz člana 195. KZBiH, prebacivanjem opojne droge preko granica Bosne i Hercegovine, Republike Srbije, Crne Gore, radi dalje prodaje u navedenim državama i zemljama EU, sve radi sticanja koristi pribavljene krivičnim djelom.